Fajter

Slovenija

ШАРЕЦ КОД КОЛЕГЕ: Бивши КОМИЧАР, садашњи ПРЕМИЈЕР СЛОВЕНИЈЕ се састао са Макроном и причао о теми која Хрватима уопште НИЈЕ СМЕШНА

Autor: Глас јавности / Индекс.хр / од 18.10.2018

Словеначки премијер Марјан Шарец данас се у Бриселу на маргинама самита ЕУ-а састао с француским председником Емануелом Макроном, јављају словеначки медији, додајући да је сусрет трајао око пола сата те да је једна од тема била и словеначко-хрватски спор око арбитраже.

Према неслужбеним информацијама, значајан део разговора односио се на будућу сурадњу на европском нивоу и борбу против популизма те на билатералне односе. При томе је Шарец истакао одличне везе Париза и Љубљане те интерес за даље јачање односа, објавила је Словеначка тисковна агенција СТА.

Макрон и Шарец говорили су првенствено о успостави проевропске платформе о миграцијама коју би предложиле европске либералне странке.

Исто тако, словеначки премијер је прилику искористио и за представљање ставова своје владе о односима с Хрватском везано за питање границе и арбитражно решење које Словенија сматра коначним и од суда ЕУ-а тражи да се хрватско неуважавање арбитражне одлуке прогласи кршењем европског права.

Макрон и Шарец у разговорима су се дотакли и будућег европског средњорочног прорачунског оквира ЕУ-а.

Шарчева странка ЛМШ објавила је пре самита у Бриселу да се намерава на европском нивоу придружити скупини либералних и демократских странака (АЛДЕ) те да у том погледу странку француског председника сматра политички блиском странком.

У скупини странака АЛДЕ већ делује странка бившег премијера Мире Церара, који је сада министар спољних послова у Шарчевој влади.

 

Глас јавности / Индекс.хр / од 18.10.2018SKINI APLIKACIJU


Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.

Povezane vesti