Fajter

Politika

PREDSEDNIK PONOSAN: Vučić se oglasio pred početak skupa Nesvrstanih u Beogradu (FOTO)

Autor: Glas javnosti

Skup povodom godišnjice Pokreta nesvrstanih zemalja, održava se danas i sutra u Beogradu, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić oglasio se pred početak skupa .

- Podočnjake ne mogu da popravim, ali ponosan na Srbiju i skup nesvrstanih koji posle šezdeset godina ponovo organizujemo u Beogradu. Ovo su poslednje pripreme u nekom sobičku na Beogradskom sajmu - naveo je Vučić.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

 

Okupljanje predstavnika 105 zemalja i devet međunarodnih delegacija u Beogradu biće prilika da Srbija dodatno ojača svoje pozicije u borbi za odbranu Kosova i Metohije, ali i obnovi veze sa mnogobrojnim državama sveta.

Kako je u nedelju, uoči skupa, poručio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, poželevši dobrodošlicu svim učesnicima, vreme je za obnovu ideja političke nezavisnosti i zajedničkog delovanja slobodarskih zemalja sveta.

Na marginima skupa, predsednik Vučić, premijerka Ana Brnabić, ministar spoljnih poslova Nikola Selaković i drugi zvaničnici imaće niz bilateralnih sastanaka sa šefovima stranih delegacija. Već tokom jučerašnjeg dana Vučić se, između ostalih, sastao sa šefovima diplomatije Palestine, Iraka, Indonezije i Nepala - Rijadom al Malikijem, Fuadom Huseinom, Retno Marsud i Narajanom Kadkuom - kojima je zahvalio na principijelnom stavu o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije, pišu Novosti. 

Da ostaju pri svojoj poziciji nepriznavanja lažne države Kosovo u nedelju je srpskim zvaničnicima potvrdio i šef diplomatije Sudana Meriam al Sadik al Mahdi.

Šef srpske države razgovarao je i sa kuvajtskim ministrom spoljnih poslova Ahmedom Naserom al Mohamed al Ahmed al DŽaber al Sabahom i konstatovao da je to prva poseta jednog šefa kuvajtske diplomatije Beogradu u novije doba, jer poseta na ovom nivou nije bilo još od postojanja SFRJ.

Među učesnicima dvodnevnog skupa su i predsednik Gane Nana Akufo Ado, kojem će predsednik Vučić danas uručiti Orden Republike Srbije na lenti, zatim sin prvog egipatskog predsednika i jednog od osnivača Pokreta nesvrstanih Gamala Nasera - Abdelhakim Gamal Abdel Naser, kao i oko 40 ministara spoljnih poslova, brojni specijalni izaslanici. Srpski predsednik danas će se sastati i sa visokim predstavnicima Saudijske Arabije, Alžira, Bangladeša, Indije, Angole, kao i sa predsednikom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Abdulom Šahidom.

 

Prema rečima ministra Selakovića, strateški i suštinski cilj Srbije ostaje članstvo u EU, ali da se Beograd ne odriče tradicionalnih prijatelja - Rusije, Kine i Pokreta nesvrstanih.

Dvodnevni skup na najvišem nivou Pokreta nesvrstanih danas će svečano biti otvoren na Beogradskom sajmu u 8 sati ujutru, susretom Nikole Selakovića i Jejhuna Bajramova, šefova diplomatija Srbije i Azerbejdžana, koji su suorganizatori samita. Nakon toga, u devet sati, visoke zvanice, predsednike i premijere, dočekaće predsednik Aleksandar Vučić.

Skup će otvoriti Vučić i predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev, koji će se prisutnima obratititi putem video-linka. U uvodnom delu skupa predviđeno je i video-obraćanje generalnog sekretara UN Antonija Guteresa, kao i uživo obraćanje aktuelnog predsednika Generalne skupštine UN Abdula Šahida.

Plenarni deo sa obraćanjima svih delegacija trajaće dva dana, dok će se paralelno odvijati i drugi događaji, poput Biznis foruma, u organizaciji Privredne komore Srbije. Manifestaciju će obezbeđivati više od 3.000 pripadnika MUP.

Alarm zbog okupljanja brojnih svetskih zvaničnika u Beogradu na obeležavanju osnivanja Pokreta nesvrstanih, upalio se u nedelju i u Prištini. Lider Alijanse za novo Kosovo Bedžet Pacoli ocenio je, za "Kosovo onlajn", da održavanje ovog skupa predstavlja izazov za Prištinu u procesu priznavanja i članstva u međunarodnim organizacijama. On je ukazao i da bi Priština trebalo da pronađe način da uspostavi Zajednicu srpskih opština.

(Glas javnosti) 

 

 

 

 

 

 SKINI APLIKACIJU


Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.

Povezane vesti