Fajter

Pop kultura

КОМПЛЕКС, СУЈЕТА.. СТАДО! Нови филм Николе Која ЗАБРАЊЕН

Autor: Фајтер / Н1 / од 24.09.2018.

Управни одбор Филмског центра Србије демантовао је наводе да је забранио снимање филма "Мезимица", наводећи да је Србија "демократска земља у којој нема цензуре".

Из Филмског центра су навели да није било никаквог притиска на било ког аутора као и да Управни одбор нема "било какву надлежност" да забрани снимање неког филма.

"Управни одбор Филмског центра Србија није донео ниједну одлуку која се тиче филма 'Мезимица', нити је одбор имао разлога да уопште расправља о овом филму, јер је у међувремену споразумно раскинут уговор између продуцента и Филмског центра", наводи се у саопштењу.

Чланови Удружења породица киднапованих и несталих Срба са Косова затражили су раније оставку директора Филмског центра Србије Бобана Јефтића због "финансирања антисрпских филмова", међу којима и играни филм "Терет", који још није приказан пред публиком у Србији.

Реагујући на те критике, Јефтић је изјавио да је на Филмски центар покренута "медијска хајка".

"Филмски центар Србије никада није подржао пројекат у коме 'Срби ваде виталне органе Албанцима', нити тога има у филму 'Терет' , нити у сценарију 'Мезимице' што је врло лако проверити", навео је он.


Поводом обуставе снимања филма "Мезимица" у медијима су реаговали и сценариста Димитрије Војнов и глумац Никола Којо који је требало да тумачи главну улогу у том остварењу.

Војнов је објаснио да прича говори о бившем ДБ-овцу (Никола Којо) који данас ради као макро.

“Од трговаца белим робљем купује Рускињу и заљубљује се у њу. Једног дана трговци је отимају, јер су направили договор да неком страном клијенту продају њено срце. Онда он креће у акцију спасавања и полази на пут искупљења”, казао је он, истичући да му није јасно зашто је пројекат забрањен кад је редитељ учинио све што је од њега тражено у погледу измена на сценарију.

“Пре раскида уговора постојали су притисци да се измени сценарио, што сам ја одбио и одлучио да будем потписан псеудонимом”, навео је Војнов.

Којо је изјавио да забрана филма може да има везе "са менталним склопом који се изродио у држави", а то је како је рекао, "параноја која је виши стадијум аутоцензуре".

"То је питање за Јелену Триван која је продуценту саопштила да се десила цензура. Знам да је Бјела требало да игра трговца органима, али је одбио из њему знаних разлога. Сматрао је да у филму, који је жанровски чист и који је фикција, Србин не сме да тргује органима. Ок, његово право. Одбио човек. Међутим, тада редитељ потпуно уклања могућност да Србин буде злочинац и тај лик постаје косовски Албанац. Ту Димитрије не дозвољава аутоцензуру, тражи да се потпише псеудонимом и остале детаље не знам", рекао је Којо за портал Ноизз.

Снимање филма 'Мезимица' редитеља Немање Ћипранића, отказано је седам дана пре почетка, када је продуцент Светозар Цветковић споразумно раскинуо уговор с Филмским центром Србије. Никакво званично објашњење о разлозима раскида уговора јавности није дато.

Поред Николе Која, у филму је требало да играју и Милош Биковић и руска глумица Аглаја Тарасова.

 

Фајтер / Н1 / од 24.09.2018.

 SKINI APLIKACIJU


Komentari

A method according to claim 9, wherein the food additive is selected from the group consisting of food preservatives, food colorants, food finishers, anti oxidants, and emulsifiers cialis for daily use

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.

Povezane vesti