Fajter

Makedonija

Аналитичари: Свађа Груевског и Заева може лако да прерасте у сукоб Македонаца и Албанаца

Autor: Фајтер/Агенције од 28. 04. 2017.

Немири у Македонији би лако могли да прерасту у етнички сукоб, изјавио је политичко - војни аналитичар Зоран Драгишић.

"Ово је последњи ударац који, прибојавам се, Македонија неће моћи да издржи. Било је питање када ће се догодити нешто овакво што ће Македонију увести у агонију. Бојим се да ће после овога тешко моћи да се нађе решење", рекао је Драгишић за Пинк.

Он каже да не треба много очекивати од војске и полиције у смиривању ситације пошто су оне мултиетничке.

Драгишић је подсетио да се и у случају распада Југославије нешто слично догодило када је свако отишао у свој табор.

"Слично ће се десити и у Македонији, плашим се да ће се сукоб између две странке Груевског и Заева прећи у међуетнички сукоб Албанаца и Македонаца", рекао је Драгишић.

Он каже да је још од Призренске лиге Аустроугарска била спонзор великоалбанског сепаратизма.

"Сада су осетили прилику да један део македонских територије ставе под своју контролу користећи хаотичну ситуацију у Македонији. Вечерас или сутра може само јасно да се покаже оно што је дуго постојало испод жита. Сви компромиси које су чинили Албанцима су завршени", навео је Драгишић.

Он додаје да је Македонија била принуђена да призна независност Косова да би сачувала унутрашњи мир, као и да је више од 90 одсто Македонаца свакако против тога, а и оних 10 одсто кажу да су то морали да учине да би сачували мир.

Драгишић је рекао да проглашавање ванредног стања није добра мера, осим ако не дође до ескалације сукоба, али и да ванредно стање мора увести ако дође до оружаног сукоба.

Аналитичар Дејан Вук Станковић је рекао да су Македонци показали да су спремни да бране државу, док је подбацила политичка елита показавши недостатак "националног самопоштовања".

Он истиче да Македонија има још од 2001. године проблем са функционисањем државе и да постоји дубока подела политичке елите у Македонији.

"У равнодушности ЕУ крије се подршка једној опцији у Македонији. За нас је интересантно да је Македонија добар пример шта не смемо да дозволимо, да властољубље буде јаче од државног разлога", рекао је он додајући да је све присутнији набујали албански национлизам, уз подршку са стране.

Професор Факултета политичких наука Драган Симеуновић је рекао да је главно питање шта ће бити са парламентом, али да је чињица да су се Албанци померили у правцу ставрања Велике Албаније.

"Албански екстремисти су спремни да уђу у Македонију, то је стање које више одговара Албанцима, све док Европа не буде против, а у то сумњам. Да је Европа хтела изборе они би већ били. Заев је могао да распише изборе да је хтео, а локални избори ће се одржати у року који одреди Европа", навео је Симеуновић.

Он је казао да је сигурно да албанске оружане групе се неће активирати све док маса не покуша нешто да уради на силу.

"Албанска страна може да буде задовољна, у Тирани и Приштини и западној Македонији. Нама исто одговара смирење као суседној држави, јер ипак су то нека њихова посла, а ми морамо да водимо рачуна о југу Србије", рекао је Симеуновић.

Миша Ђурковић из Институт за европске студије је рекао да је све то у Македонији последица онога што се дешавало у претходном периоду и реузлтат катастрофалног мешања међународне заједнице, као и да је директна одговорност на представницима ЕУ.

"Они су директно одговорни за подстицање Заева и албанских партија да се иде у овом правцу. Данас је покушан пуч од групе Заева и албанских посланика. Покушали су насилно да преузму парламент супротно закону, пошто је прво требало да се именује комисија", казао је Ђурковић.

Он је рекао да су, такође, тражили да се грађани изјасне о "Тиранској платформи".

"Ово је последица мешања са стране, албански фактор је томе допринео, а Еди Рама који је главни дестабилизатор региона", нагласио је Ђурковић додајући да се са друге стране председник Македоније Ђорђе Иванов паметно и државнички понашао.

Ђурковић је објаснио да је премијер Албаније Еди Рама са представницима албанских странака договорио Тиранску платформу, која је услов за формиарње владе и да је Заев у почетку одбијао да представи влади шта подразумева Тиранска платформа. Он је додао да та платформа, између осталог предвиђа, увођење албанског језика на целој територији који би поред македонског постао званични језик, затим претварање Македоније у двонационалну државу, стварање албанског кантона, што је пут ка федерализацији Македоније и стварању независне државе Албанаца.SKINI APLIKACIJU


Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.

Povezane vesti