Fajter

Politika

Шабић: Како подаци о имовини Синише Малог могу да угрозе националне интересе?

Autor: Фајтер/Агенције

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић оценио је данас да је акт Агенције за борбу против корупције о постављању "специјалних" услова за увид у податке о имовини градоначелника Београда Синише Малог, "неприхватљив и правно неодржив".

Агенција за борбу против корупције обавестила је раније повереника да се "може закључити" да одређени део података из документа који је произишао из предмета контроле имовине и прихода градоначелника Синише Малог представља 'строго поверљиве' податке, због чије заштите је неопходно да им приступи лично повереник и то у просторијама Агенције, уз претходну најаву.

Повереник је у писму упућеном Агенцији навео да такав поступак представља "израз непознавања или игнорисања низа релевантних правних чињеница или нечег још горег" али и "преседан не само у вишегодишњем раду повереника него је генерално у супротности са стандардима неопходне и нужне сарадње државних органа".

"Несхватљив је услов изражен реченицом 'неопходно да истима приступи лично повереник и то у просторијама Агенције, уз претходну најаву'. Опште је, па и Агенцији, познато да у Служби повереника ради велики број сарадника који имају сертификат за приступ подацима класификованим 'строго поверљиво'. У таквој ситуацији, услова да повереник 'приступи лично' је апсурдан", наводи се у писму.

Повереник је навео и да би Агенцији за борбу против корупције "морало бити познато да је према одредби члана 25 Закона о тајности података, орган јавне власти дужан да опозове тајност података, односно документа, на основу решења повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности донетог по жалби тражиоца информација".

"Посебно и незаобилазно је питање да ли су предметна документа, односно подаци, уопште и класификовани као 'строго поверљиви' у складу и на начин прописан Законом о тајности података. Утолико пре, што Агенција само наводи да се то може 'закључити' али ничим не документује да су заиста и класификовани", стоји у писму.

Додаје се да је према Закону о тајности података, степен класификације "строго поверљиво" везан за податке чије би одавање довело до "тешке штете по интересе Србије", а да је "тешко и замислити како би одавање података о приходима и имовини било ког функционера, па и градоначелника, могло у таквој 'драматичној' мери угрозити националне интересе".

Повереник је упозорио Агенцију за борбу против корупције да га својим поступањем онемогућава у спровођењу законских овлашћења што како је навео, представља "законом предвиђен кажњив прекршај" и позвао је да без одлагања поступи по његовом захтеву за достављање списа.



SKINI APLIKACIJU


Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.





Povezane vesti