Fajter

Politika

ДА НИЈЕ НА ТЕМУ "КОЗА НОСТРА"? Професор из Италије у комисији за проверу доктората Синише Малог; И то баш професор кога је Тома ОДЛИКОВАО, али сигурно је случајност..

Autor: Фајтер / Н1 / од 12.10.2017.

Национални савет за високо образовање именовао је професора из Италије Роберта Вералдија за члана стручне комисије која ће анализирати оспорену докторску дисертацију градоначелника Београда Синише Малог, пише лист Данас.

Како се наводи, редовни професора Универзитета "Габриеле д'Анунцио" Кјети - Пескара у Италији Роберто Вералди јуче је обавестио Национални савет да прихвата чланство у тој комисији.

Национални савет за високо образовање добио је захтев Факултета организационих наука (ФОН) да, у складу с основама за Кодекс о академском интегритету и прописима Универзитета у Београду, именује једног члана стручне комисије за утврђивање неакадемског понашања у изради доктората Синише Малог.

Синиша Мали је 2013. године на ФОН-у одбранио докторску тезу под називом "Креирање вредности кроз процес реструктурирања и приватизације - теоријске концепције и искуства Србије". На сајту Пешчаника 9. јула 2014. објављен је текст у којем се наводи да је плагирано 33 одсто или више текста тог докторског рада.

Како је значајан број професора Универзитета у Београду већ био укључен у различите стадијуме поступка у вези с овом докторском дисертацијом (на ФОН-у, у стручним органима Универзитета и друго) и позивао се на постојање сукоба интереса, Национални савет се определио да за члана стручне комисије именује угледног иностраног професора, чија биографија показује да се бавио и научном облашћу којој припада ова дисертација, пише Данас.

"Професор Вералди говори српски језик и чита на њему. Овакав приступ имао је за циљ и да се отклоне различити политички призвуци из теме која је првенствено академска", рекли су у Националном савету за високо образовање.

Професор Вералди је и гостујући професор на Универзитету у Београду, на основу одлуке Сената Универзитета у Београду. У том својству учествовао је више пута у комисијама за одбрану докторских дисертација.

На Универзитету "Габриеле д'Анунцио" професор Вералди је био директор Универзитетског истраживачког центра на Катедри за бизнис и администрацију Факултета за менаџмент. Аутор је бројних научних радова из социологије, економског развоја, економике предузећа, друштвених и економских система у транзицији и друго. У питању је научник чија је репутација заиста веома значајна, објаснили су у Националном савету.

Бивши председник Србије Томислав Николић одликовао је Вералдија Златном медаљом за заслуге, на предлог Филолошког факултета у Београду. Вералди је и почасни конзул Србије за регион Абруцо, са седиштем у Тераму.



SKINI APLIKACIJU


Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.





Povezane vesti